BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Wednesday, November 24, 2010

Sambal Daging aku~~

huhu..bila hari rye haji, korban or watever people call it, biasalah, daging lembu, kambing, kibas unta di mana2..makanya, cara paling sdap nk makan daging tu, for me, adalah dengan buat sambal daging(org trg panggil)..sambal daging?? samalah dengan serunding..yelah, kat sini, paggil sambal daging..hehe..
cara nak dapatkannya? snang je, kalau nak snang, naik atas pasar, pegi kedai mana2 yg ada jual, pastu cakap mcm ni,
"mokcik, nok sambal daging sekilo"
dan makcik tu akan cakap,
"daging sini ke daging epot (import)"
makanya, buatlah keputusan..nak yang mana, daging lembu tempatan lagi sedap tapi selalunya harganya lebih mahal dari yang import..tp beza rasanya takdela sangat pon..heheh
okeyh, itu cara yang pertama n paling mudah, cuma costnya tinggi la sikit..hehehe..
cara kedua ni, jimat cost tapi memerlukan ketekunan, kerajinan n kederat(kekuatan) tangan dan juga lengan..mengapakah??
sebabnya, mula2 dahlah kena potong daging jadi kiub-kiub sederhana besar,,lebih kurang kecik sket dari penumbukku..(sila genggam tangan masing2)..
pastu kena lah rebus sampai empuk..lepas dah rebus tu, keluarkan lesung batu, dan sila tumbuk daging tersebut hingga menjadi kepingan yang lenyek..
next, kena pulak siat2 daging tu halus2..part nilah antara yang paling susah..sakit pinggang, sakit jari2 tangan, sakt mata, semualah..dahlah lama..agak2 kalo buat masa tgah tgok Mari Menari kat ASTRO pon, rancangan tu da habis, proses menyiat dagingnya belom abes2 lagi..huhu..kira kalau buat dua round pun masih penat lagilah..huhuhu..
bila dah siap siat menyiat daging tu, kena pulak masak sambal die..yang rempah utk memberi rasa tu..
ni resepi dari mok (nenekku)..
"letok santan, gelegok santan, baru letok repoh..kunyit, kuah, halia, serai bla2..yg telah diblend.."(aku dah tak ingat da..hehe)
bila agak2 santan dan rempah tu dah menggelegak, baru lah boleh masukkan daging yang telah disiat..tp kan..ni datang plak lagi satu part yg memenatkan..huhu..
part yg nak kacau daging tu sampai betul-betul kering macam rupa sambal daging yg kita beli atas pasor tuh,,,huhu..lenguh tangan2ku..huhu..

kesimpulannya, kalau anda sedang memilih cara kedua untuk mkn sambal daging, anda mesti kuat..yeah!! macam daku..hehehe..

nota: tengah duk hilangkan lenguh tangan and sesi berehat sebelmu sambung balik kacau sambal daging untuk pusingan kedua..lenguh babe..nak tau rase cmne? trylah buat sendiri..hehehehe~~

3 comments:

Fahmi Ali Jr. said...

Patutla sambal daging ni mahal, sedap la sambal daging dimakan dengan nasi putih yang masih lagi panas, kepal kepal nasi, then makan dengan sambal daging, superb!

Si Kure-kuree said...

tau tape..dat's y wlaupun penat+lenguh tgan, still sggup nk buat..hehe..mkn ngn roti pon sodap..=)

Shariffah@Epa said...

smbal daging nih yg mne1 ek..?kt lbn depa pggl laen kut.. neway,nnt kak fatin bwkla g gumbaks..muahaha